Dataisol ABs åtaganden

Rörisolering. Åt 3 olika företag i Norrköping.

 

 

Rörisolerare var mitt första yrke. Jag började när jag var 17 år (1982) och slutade (tillfälligt) 14 år senare för att läsa på högskolan.

 

Före 

          Under tiden

       Efter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deltagit i radion på P3 hos Pontus Enhörning och Jörgen Lötgård

Jag tog mig bakvägen in i P3-studion. Läs alla detaljerna och turerna om detta i min blogg

Här, här,här och här

Lyssna på vad Pontus Enhörning tyckte om min affärsidé

..och hur Enhörning inte fattar när jag försöker skoja med honom.

 

 

Haft halvsidesreportage i Corren om företaget

Läs reportaget här

 

Gjort asp-förändringar på en web-applikation åt Ricoh i Norge. Resa dit blev det också.
  

Ricoh i Norge ville ha förändringar gjorda i en applikation jag varit med och gjort på min tidigare anställning. Men han som hade supporten (jag) hade ju slutat så mitt lilla bolag fick uppdraget. 

   

Jag isolerat i Finspång fram till 16.00 dagen innan, åkte hem, packade väskan och sov en natt på Solna vandrarhem (245 kr/natt) för att ta flyget på morgonen.

    

Natten därpå var på ”lyxhotell” i Oslo. Lite klasskillnad mot natten innan.

 

Startat 2 bloggar. Länkad till av många, bland annat Linda Skugge på Expressen
 

Efter det bröt jag sönder delar av boken och startade min första blogg ”En pappas vedermödor”. Senare startades också en andra blogg ”Lasses dagboksklotter

Här är ett blogginlägg jag skrev som Linda Skugge på Expressen refererade till i hennes blogg vilket resulterade i 9 kommentarer på ett par timmar.

Några bloggar om folk jag möttpå jobbet, ochpå fikarasten

   

Skrivit ett bokmanus.
 

När jag fick sluta mitt förra jobb passade jag på att göra alla de saker man funderat på att man ville göre någon gång i livet. Starta eget var en av dem. Samla sina skriverier i lådorna till en bok var en annan. Jag skrev ihop boken, skrev ut den (156 sidor) och tryckte upp 3 buntar till på ett tryckeri. Sedan skickade jag dem till tre bokförlag som lovade läsa den. Den kom tillbaka från alla tre med förtryckta standardrecensioner. Till exempel:

 "Vårt utrymme för nya åtaganden är för närvarande begränsat, och dessvärre tycker vi inte ditt manus är tillräckligt övertygande för att publiceras i bokform"

Wahlströms & Widstrand 

 

"Det har varit intressant att läsa ditt manuskript, men tyvärr tror vi inte på en utgivning och sänder därför tillbaka det till dig." 

Bonniers

 

Sanerat råolja.

   


Mitt i en refug på hamnbron i Norrköping fick vi (jag och Micke Kjellgren) krypa ner och sanera olja från golvet. Vi hade regnkläder på oss som man fick kasta när man kom upp och ta nya regnkläder nästa gång.

 

Dagen efter detta tog jag tåget till Stockholm och har där..

 

Gjort Accessdatabas och kringapplikation åt Stockholmsfirma i aktiemarknadsbranchen. 

Läs min blogg om hur en sådan arbetsdag kunde vara

 

Isolerat fjärrvärme rör över å
 

 

 

Kört fyrhjulig motorcykel med vagn under Bråvikens vatten  i 3,3 km lång tunnel. 

 

Nere i berget under Bråvikens vatten i Norrköping går en lång tunnel. Efter en explosion i tunneln (!) behövde isoleringen bytas ut när tunneln vattenfyllts. Jag och några kollegor gjorde jobbet. Ganska många månader tog det. Man var totalt avskuren från väder, mobiltelefoner och t.o.m. radion där nere, vilket gjorde att det kändes som en egen, ganska udda värld. För att transportera oss och materialet upp och ner för backarna så körde vi fyrhjuliga motorcyklar med vagnar bakom.

 

Gjort dataprogram åt IT-företag, inhyrd via Poolia.
 

Poolia hyrde ut mig från april till september för att programmera åt Rationell IT. Detta resulterade i en anställning och slutet på min korta tid som egen företagare.

 

Brandtätat i massor på Skärblacka bruk
 

När man tar upp hål i väggar för att t ex dra nya kablar så måste väggen tätas om det är en brandvägg. Det var så jag kom till Skärblacka bruk med en massa isolering och målarhinkar. 

Läs också om hur mina arbetskamrater elektrikerna tänker och agerar

 

Isolerat undercentralen på rådhuset i Norrköping
  

Mitt i Norrköping står det ståtliga rådhuset med Gull-Olle på toppen, 

Jag isolerade undercentralen som håller hela det huset varmt.

  

Hemsida i asp åt segelbåtsuthyrare i Motala
 

Ett tvåmannaföretag i Motala ville ha en hemsida så de kunde hyra ut segelbåtar i Grekland. Mitt första datajobb som egen företagare bestod i att göra hemsidan åt dem. 

Målat golv och väggar innan kakelsättning
 

Mitt första jobb i företaget. Jag hittade en lapp på ICA hemma. Tog 1000 kronor (00 + moms)  för att måla innan de skulle kakla. Dock började mitt första isoleringsuppdrag innan jag hann börja. Fick därför göra detta på kvällarna. Tog tre kvällar och fem resor dit innan jag var klar. Inte mycket till förtjänst, men jag fick ju skicka min första faktura.

 

Isolerat fjärrvärmeinkopplingar i Finspång. 102 villor a 3,5 timmar. Mycket knacka dörr blev det.
 

I ett halvår åkte jag från och till Finspång för detta. Knackade dörr, lade lappar i brevlådan och åkte runt på massor olika gator med bilen full av kartonger och en släpkärra parkerad med ännu mer kartonger. Och med en karta i högsta hugg. Men man fick träffa många intressanta människor.

 

Isolerat rören till nyinstallerade frysdiskar i Oxelösund, Kungens kurva, Köping och Skärholmen 

Vi åkte oftast till någon av städerna som en endagsgrej. Vi körde dit 3-6 man i upp till två bilar och sedan arbetade alla till vi var klara. Kunde bli ca 19.00 på kvällen ibland. Fast i Kungens kurva tog det 4 dagar och vi fick sova på hotell.

 

 

Lagat mer än 50 datorer åt privatpersoner (Ominstallerat, bytt datakomponeneter, löst problem). Och åt fyra olika isoleringsföretag
 
   

Blev det stopp i isoleringsarbetena brukade jag sätta in en annosn i tre lördagar om att jag fixade datorer. Genererade en del kunder så att det gick ihop sig åtminstone. Dock hade jag alltid börjat isolera igen innan den första annonsen kom in, så det blev en hel del kvälls- och helgarbete.

 

 

Målat rör ovan nedstigningskammare i gatan.
 

Måla rör fick jag som en ganska kul order:

-”Måla rören på ovanför denna grop (ca 15 minuters jobb).. sen är det bara att du tar stadsdel efter stadsdel (i Norrköping) och målar alla rör som ser slitna ut.

 

Tvättat rör i gatubrunnar  

När man skulle tvätta rören kopplade man dit slangen på returledningen på fjärrvärmerören. (tog man tilloppet så smälte slangen och vattnet sprutade ut). Sen fick man tvätta med det gröna vattnet på rören och putsa dem med en borste. Sist pumpade man ut vattnet och grävde upp isoleringen med spade.

 

 

Kapat avloppsrör av gjutjärn

 

Under spårvagnsgaraget i Norrköping fick jag kapa bort gamla gjutjärnsavlopp. De var helt fylld med sand och blytunga. Min kamrat som skulle hjälpa mig ner med rören från 3 meters höjd passade på att ”sjukskriva” sig och jag fick göra det ensam. Kunde bara kapa en meter åt gången för att orka lyfta dem. När jag hållit på i 4 dagar använde rörmokarna (som hyrt in oss) en robot och slog ner resten av rören.

 

Tillverkat plåtlådor (ca 30) och monterat utanpå husfasader.

    

 

Rivit upp till 30 år gammal isolering i gatubrunnar och uppgrävda hål i gatan i Norrköping.

Ventilationsisolering

Isolerat fjärrvärmeinkopplingar i Kimstad, Norrköping och Linköping

Installerat DVD-spelare åt kund.

Ställt in TV-kanaler åt kund.

Flyttat möbler vid lägenhetsbyte

Demonterat och återmonterat plåtar på isolerade kanaler.

Isolerat cellgummi på fjärrkyleanläggningar

Sanerat asbest

Kapat kylrör med sprutskumsisolering och plåt på

Klätt en skåpbil på insidan med cellgummi och träskivor
 

Och mycket, mycket mer...

Vad har du gjort de sista 2 och ett halvt åren? :-)

 

Dataisol
Höglyckegatan 4
586 63 Linköping

013 - 29 51 70
0730 - 45 82 44

info@dataisol.se